Czy mięso jest zdrowe? 🤔 Czy warto jeść mięso?
Mięso to produkt, który budzi wiele kontrowersji. Czy mięso jest zdrowe? Strefa Przemian odpowiada, dlaczego warto po nie sięgać!
Mięso to jeden z produktów spożywczych, które budzą wiele kontrowersji. Zdania na temat jego szkodliwości są mocno podzielone. Czy mięso jest zdrowe? Jakie posiada zalety i czym kierować się przy jego wyborze? Sprawdźmy!
Czy mięso jest zdrowe? Wady i zalety mięsnych przysmaków
Mięso to produkt spożywczy, który od lat budzi mnóstwo kontrowersji. Podobnie jak w przypadku jaj, mleka czy margaryny, nieustannie toczą się wokół niego dyskusje i to nie tylko w świecie dietetyki. Zdania na jego temat są mocno podzielone – dla jednych jest ono niezbędnym elementem zdrowego jadłospisu, inni natomiast postrzegają je jako źródło groźnych chorób, a nawet nadwagi i otyłości. Jak to wygląda w praktyce? Czy mięso jest zdrowe? Jakie są wady i zalety jedzenia mięsa? Dowiedz się, co mówią o nim badania naukowe i czym kierować się przy jego wyborze!
W ciągu ostatnich lat przeprowadzono wiele badań na temat szkodliwości mięsa. Warto mieć jednak na uwadze fakt, że w większości dotyczyły one produktów smażonych i wysoko przetworzonych – nic więc dziwnego, że potwierdziły ich niekorzystny wpływ na ludzki organizm.
Okazuje się, że mięso samo w sobie wcale nie jest szkodliwe. Wiele zależy od jego jakości i rodzaju obróbki termicznej. Nie ulega wątpliwości, że najwięcej wad posiada mięso smażone, zwłaszcza przypalone, które wykazuje silne działanie prozapalne.
A jego całkowite wyeliminowanie z codziennej diety. Czy pełnowartościowy jadłospis może zawierać mięsne dania? Jak najbardziej! Poznaj zalety jedzenia mięsa i nie rezygnuj z ulubionych potraw!
Dlaczego warto sięgać po mięsne dania? Wartości odżywcze ukryte w mięsie
Gros osób uważa, że mięso posiada trochę białka, dużo tłuszczu i jest niemal całkowicie pozbawione wartości odżywczych. Nic bardziej mylnego! Produkt ten obfituje w witaminy i minerały, których na próżno szukać w innych artykułach spożywczych.
Mięso, zwłaszcza wołowina, to bogate źródło żelaza, które jest zdecydowanie lepiej przyswajalne od tego występującego w zielonych warzywach, strączkach czy suszonych owocach. Spożywając mięsne dania, dostarczasz swojemu organizmowi inne mikro i makroskładniki, w tym cynk, siarkę, wapń, miedź oraz fosfor.
Niewątpliwą zaletą mięsa jest wysoka zawartość witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania czerwonych krwinek oraz przemian metabolicznych białek, tłuszczów i węglowodanów. A to nie koniec korzyści płynących ze spożywania mięsa!
Nie tylko witaminy i minerały, czyli inne zalety jedzenia mięsa
Mięso uznawane jest za jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i sprzyja budowaniu tkanki mięśniowej. Co więcej, ułatwia redukcję i utrzymanie wagi – jedząc mięsne dania, unikniesz napadów głodu i podjadania między posiłkami.
Spożywanie dobrej jakości mięsa zwiększa absorpcję żelaza, dlatego powinny sięgać po nie osoby zmagające się z anemią. Wbrew powszechnym opiniom wykazuje działanie przeciwzapalne – prozapalnie działa tylko wtedy, gdy jest zbyt mocno wysmażone lub przypalone.
Jakie są inne zalety jedzenia mięsa? Jedną z nich jest niewątpliwie ogromny wybór posiłków. Mięso to tak uniwersalny produkt, że można przyrządzić je na wiele różnych sposobów i łączyć z rozmaitymi dodatkami. Mięso pieczone, duszone, gotowane czy grillowane – opcję są tak liczne, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Czy mięso jest zdrowe? Tak, ale nie każde
Aby móc w pełni cieszyć się cennymi właściwościami mięsa, należy przestrzegać kilku ważnych zasad przy jego wyborze i obróbce termicznej. Przede wszystkim warto postawić na produkt wysokiej jakości i jak najmniej przetworzony – doskonałym wyborem będzie mięso ekologiczne, pochodzące ze sprawdzonych źródeł, a nie ze stoiska w supermarkecie.
Kupując mięso u zaufanego gospodarza, możesz mieć większą pewność, że zwierzę było hodowane w odpowiednich warunkach i karmione paszą lepszej jakości. Jeśli szukasz tańszej alternatywy, pomyśl o podrobach – co prawda wątróbka kojarzy się niektórym z koszmarem z dzieciństwa, ale jest niezwykle odżywcza, a dobrze przyrządzona potrafi naprawdę świetnie smakować.
W jaki sposób przyrządzać mięsne dania, aby wydobyć z nich to, co najlepsze? Patelnię zamień na piekarnik, garnek lub grilla. Jeśli mimo wszystko preferujesz smażone potrawy, nie smaż mięsa zbyt długo i nie doprowadzaj do jego przypalenia. Unikaj smażenia na głębokim tłuszczu, zwłaszcza na nieodpowiednich olejach.
Mięsne dania i inne smakowitości od Strefy Przemian
W ostatnim czasie gros osób zadaje sobie pytanie, czy mięso jest zdrowe. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić – wokół niego narosło mnóstwo mitów, które stawiają je w bardzo niekorzystnym świetle. Warto jednak pamiętać, że żadne badania naukowe nie potwierdzają jego szkodliwego wpływu na organizm. To zagadnienie dotyczy przede wszystkim mięsa smażonego lub wysokoprzetworzonego, o czym mówimy w poniższym materiale filmowym:
https://www.youtube.com/watch?v=vtKzO6SKBOA&ab_channel=BartekSzemraj
Skoro poznałeś już zalety jedzenia mięsa, czas przystąpić do przyrządzania smakowitych posiłków! W Strefie Przemian znajdziesz mnóstwo przepisów na mięsne dania, które są nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu. Szarpana wołowina, kurczak w sosie curry, fit pad thai czy stek po azjatycku to tylko kilka z wielu propozycji, jakie znajdziesz na naszym blogu i kanale YouTube. Możesz również bezpłatnie przetestować nasze 7-dniowe menu, zapisując się do newslettera na dole strony.
Masz pytania odnośnie diety lub treningu? Wyślij swoją wiadomość na adres e-mail: kontakt@strefaprzemian.pl. Nasi specjaliści chętnie udzielą Ci cennych rad i wskazówek!
Zespół Strefa Przemian
Badania:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21540747/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20479151/
https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(21)00284-9/fulltext