😊😍 Kakao – właściwości i zastosowanie! Pyszne przepisy z kakao :)
Dlaczego w swojej codziennej diecie warto uwzględnić kakao? Właściwości i zastosowanie tego produktu z pewnością Cię zaskoczą!
Strefa Przemian przedstawia właściwości kakao oraz przepisy na pyszne i zdrowe desery z jego zastosowaniem!
Kakao – właściwości i przepisy na desery, które Cię zachwycą!
Kakao to produkt, który można znaleźć niemal w każdej kuchni. Dodawany do ciast i innych przysmaków, doskonale podkreśla ich smak i aromat. Równie dobrze smakuje w formie napoju, zwłaszcza w jesienne pochmurne wieczory. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że jego spożywanie – również w postaci gorzkiej czekolady – przynosi mnóstwo zdrowotnych korzyści. Co dokładnie kryje w sobie kakao? Właściwości i zastosowania tego popularnego składnika są naprawdę liczne!
Kakao – właściwości prozdrowotne
Trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która nie przepadałaby za kakao – serwowane najczęściej w formie napoju lub czekolady, nie tylko doskonale smakuje, ale również poprawia nastrój i zaspokaja zachcianki na słodycze. Nie każdy jednak wie, że – poza wyjątkowymi walorami smakowymi – oferuje ono szereg witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie i usprawniają wiele procesów zachodzących w organizmie.
Nie bez powodu mówi się, że kakao wydłuża życie – produkt ten stanowi prawdziwą skarbnicę przeciwutleniaczy, w tym flawanoli i procyjanidyn, które chronią przed poważnymi schorzeniami, w tym udarem mózgu, nadciśnieniem tętniczym oraz chorobą niedokrwienną serca. Zawarta w nim teobromina zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej, skutecznie łagodzi kaszel i wspomaga leczenie astmy.
Z czego jeszcze słynie kakao? Właściwości zmielonych ziaren kakaowca są szczególnie cenione przez osoby podatne na stres. Okazuje się bowiem, że obecny w nich kwas walerianowy oraz wcześniej wspominana teobromina korzystnie wpływają na układ nerwowy – łagodzą napięcie, wyciszają i poprawiają samopoczucie. Co więcej, składnik ten może wywołać wręcz uczucie podekscytowania, a to wszystko za sprawą fenyloetyloaminy, która pobudza ośrodek przyjemności.
Kakao to źródło kwasu linolowego, oleinowego, stearynowego i palmitynowego, a także cennych witamin i minerałów, w tym witamin A, E i tych z grupy B, oraz magnezu, żelaza, potasu, cynku i wapnia. Jego dodatkowym atutem jest niski indeks glikemiczny, dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 – oczywiście najlepszą opcją jest napój bez mleka i cukru.
Warto podkreślić, że zmielone ziarna kakaowca mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wśród deserów z kakao największą popularnością cieszą się te z dodatkiem gorzkiej czekolady, która rozpieszcza kubki smakowe i obfituje w substancje odżywcze. Na uwagę zasługuje również jej ogromna uniwersalność – czekolada doskonale nadaje się do przyrządzania polewy, nadzienia do wypieków oraz posypki do puddingów, budyniów, lodów oraz musów. Jakie słodkości z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady warto przygotować? Poznaj trzy pyszne przekąski i wyczaruj je w zaciszu własnej kuchni!
Desery z kakao i gorzką czekoladą
SZYBKIE CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 jajko,
- odrobina mąki migdałowej,
- erytrytol do smaku.
Przygotowanie:
1. Umieść masło wraz z olejem kokosowym w kubku lub miseczce, a następnie wstaw do mikrofali i zaczekaj, aż się rozpuszczą.
2. Do powyższej mieszanki dodaj kakao, mąkę, erytrytol oraz jajko i dokładnie wymieszaj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
3. Powstałą masę wstaw do mikrofalówki na 1,5 minuty. Smacznego!
KOKTAJL CZEKOLADOWY
Składniki:
- 1 łyżka kakao,
- 1 szklanka napoju roślinnego,
- masło orzechowe,
- 30 g wiórków kokosowych,
- pół awokado,
- erytrytol do smaku.
Przygotowanie:
1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz mocno schłodzony koktajl, dodaj do niego kostki lodu. Szybki i smaczny deser z kakao gotowy!
FIT BATONY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 85%), w tym 100 g do przygotowania polewy.
- 100 g ulubionych orzechów,
- 100 g masła orzechowego,
- 100 g dowolnych owoców.
Przygotowanie:
1. Umieść wszystkie składniki w jednym naczyniu i zmiel je za pomocą miksera lub blendera.
2. Przełóż masę do niewielkiej, wysmarowanej tłuszczem formy.
3. Włóż formę z masą do zamrażarki na ok. 15 minut – w międzyczasie sprawdzaj jej twardość za pomocą widelca.
4. Gdy masa odpowiednio stężeje, wyjmij ją z zamrażarki i podziel na prostokąty.
5. Zanurz batony w roztopionej gorzkiej czekoladzie i ponownie wstaw do zamrażarki. Wyjmij je w momencie, gdy polewa zastygnie. Palce lizać!
Banany, awokado, a może kakao? Właściwości popularnych składników okiem Strefy Przemian
Zastanawiasz się, dlaczego warto spożywać kakao? Właściwości prozdrowotne tego składnika są tak liczne, że trudno wymienić je wszystkie! Jego niewątpliwą zaletą jest atrakcyjny smak, łatwa dostępność oraz ogromna uniwersalność – możesz dodawać go do deserów oraz spożywać w formie napoju, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Idealna opcja na zimowe wieczory oraz upalne letnie dni!
Strefa Przemian to prawdziwa skarbnica przysmaków bazujących na zdrowych i smacznych produktach. Awokado, banany, orzechy, kokos, jarmuż oraz napoje roślinne to tylko kilka z wielu elementów, jakie uwzględniamy w naszych przepisach. Dokładamy wszelkich starań, żeby nasze przekąski były nie tylko atrakcyjne w smaku i gęste odżywczo, ale również jak najbardziej urozmaicone – u nas nie ma miejsca na monotonne posiłki! Chcesz się o tym przekonać? Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz 7-dniowe menu do pobrania całkowicie za darmo!
Zespół Strefy Przemian składa się z dietetyków, trenerów oraz osób pragnących zawalczyć o lepsze zdrowie i samopoczucie – tak jak Ty! Ich historie możesz śledzić na naszej stronie, kanale YouTube oraz grupie na Facebooku. Masz pytania odnośnie diety lub treningu? A może chciałbyś nas bliżej poznać, zanim nawiążesz z nami współpracę? Nie zwlekaj i wyślij do nas wiadomość poprzez formularz kontaktowy lub na adres e-mail kontakt@strefaprzemian.pl. Zapraszamy!
Zespół Strefa Przemian
Badania:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16505260/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17609490/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22301923/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26026398/