🕐 Post przerywany 🕐 Najczęściej popełniane błędy na poście przerywanym!
Stosujesz post przerywany i nie widzisz żadnych efektów? Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z wymienionych przez nas błędów!
Post przerywany to model żywieniowy, który wciąż zyskuje sobie nowych zwolenników. Nic w tym dziwnego — dieta IF to gwarancja miarodajnych efektów na długo. Stosujesz post przerwany od dawna, ale nie widzisz większych rezultatów? Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z tych błędów. Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu.
Post przerywany: sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów!
Post przerywany jest często błędnie postrzegany jako tradycyjna dieta. Tak naprawdę ten sposób odżywiania ma z nią niewiele wspólnego – nie narzuca restrykcji kalorycznych ani konkretnych produktów, które należy jeść, a po prostu dzieli dobę na dwa przedziały czasowe. Jeden z nich, zwany oknem żywieniowym, jest nie tylko ważny ze względu na fakt, że to w jego obrębie można spożywać posiłki, ale również dlatego, że właśnie wtedy jesteś najbardziej narażony na popełnianie błędów dietetycznych. Jakie to błędy? Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, czy któryś z nich nie dotyczy Twoich nawyków.
Post przerywany: krótkie przypomnienie podstawowych zasad
Czytasz ten artykuł z czystej ciekawości? A może masz w planach przejście na dietę IF? Dla żółtodziobów w temacie postu przerywanego przygotowaliśmy krótkie przypomnienie dotyczące najważniejszych zasad tego modelu żywieniowego. Czym jest intermittent fasting?
Post przerywany to podział doby na czas, w którym spożywanie posiłków jest dozwolone, oraz na okres, gdy nie powinno się ich konsumować. Taki sposób odżywiania to nie tylko praktyczne rozwiązanie w kontekście przygotowywania posiłków i robienia zakupów, ale również doskonały sposób, aby zoptymalizować swoje starania o wymarzoną sylwetkę.
Zanim zabierzesz się za post przerywany, musisz wiedzieć, że istnieje kilka modeli diety IF. Na liście dostępnych opcji znajdziesz model 16/8, 14/10 czy 18/6, gdzie pierwsza liczba oznacza długość postu, a druga długość okna żywieniowego. Możesz również spróbować intermittent fasting w formie 24-, 48- lub 72-godzinnej głodówki.
Wdrożenie postu przerywanego wygląda na dość proste, jednak wiele osób błędnie zakłada, że okno żywieniowe to czas, kiedy można pozwolić sobie na dowolne produkty spożywcze, a także dowolną ilość jedzenia, pamiętając przy tym jedynie o zachowaniu odpowiednich ram czasowych. To podstawowy błąd, który zazwyczaj mocno ogranicza potencjalne rezultaty. Jakie inne błędy popełniają osoby będące na diecie IF?
Post przerywany: co jeść podczas okna żywieniowego
Okno żywieniowe to kluczowy element postu przerywanego. Nie sztuką jest skumulowanie posiłków w określonych ramach czasowych, a wypełnienie tego czasu wartościowymi produktami, które zadbają o dobre zdrowie i odpowiednie tempo gubienia niechcianych kilogramów. Jakie najczęstsze błędy popełniamy w trakcie postu okresowego?
1. Niedbanie o jakość spożywanych produktów
Zdecydowałeś się przejść na IF, ale nadal uważasz, że długi czas poszczenia daje Ci pewną dyspensę w oknie żywieniowym? Niestety musimy Cię zmartwić. Produkty, które lądują na Twoim talerzu, są decydującym czynnikiem, jeśli chodzi o jakość postu.
Po pierwsze menu w poście przerywanym ma znaczenie. Dania, które serwujesz swojemu organizmowi, powinny być jak najbardziej gęsto odżywcze i składać się z pełnowartościowych artykułów spożywczych. W najlepszym wypadku powinieneś zapomnieć o słodkich przekąskach, sokach, białym chlebie czy owsiance na owocowym jogurcie.
Po drugie warto przeanalizować makroskładniki znajdujące się w każdym z Twoich posiłków. Stawianie głównie na węglowodany spowoduje szybki skok poziomu cukru we krwi, a następny jego spadek ze względu na wyrzut insuliny, co w rezultacie może doprowadzić do ciągłego uczucia głodu.
Traktuj okno żywieniowe jak narzędzie pomocne w osiągnięciu zamierzonego celu – niezależnie od tego, czy jest to utrata wagi, czy poprawa samopoczucia – a nie dyspensę, aby ciągle trwać przy złych nawykach.
2. Pierwszy posiłek w oknie żywieniowym jest najważniejszy
Gdy okno głodówki dobiega końca, przestajesz się kontrolować i rzucasz na jedzenie bez opamiętania? Okazuje się, że pierwszy posiłek w oknie żywieniowym jest fundamentalny dla utrzymania odpowiedniego balansu na diecie IF.
Do pierwszego dania należy podejść z rozwagą. Pamiętaj, że przed Tobą jeszcze kilka z nich i nie musisz najadać się do tzw. oporu. Zaczynaj od warzyw, a następnie przechodź do produktów będących źródłami energii, czyli do tłuszczów lub węglowodanów.
Rozpoczynanie okna żywieniowego od posiłku opartego na cukrach prostych znacznie podnosi poziom insuliny we krwi. Nawet jeśli postawisz na ich dobre źródła, czyli np. owoce, najpewniej doprowadzi to do tego, że w ciągu dnia dostarczysz swojemu organizmowi znacznie więcej kalorii, niż gdybyś rozpoczął od posiłku białkowo-tłuszczowego.
Po długim czasie bez jedzenia Twój organizm jest o wiele bardziej wyczulony na nagły wzrost poziomu insuliny we krwi. Dlatego też lepiej umieszczać posiłki oparte na cukrach w późniejszej części okna żywieniowego, aniżeli na samym jego początku.
3. Podjadanie podczas okna postu
Kolejnym grzechem, który wiele osób popełnia na poście przerywanym, jest podjadanie poza oknem żywieniowym. Czas, gdy nie powinieneś dostarczać organizmowi kalorii, należy potraktować bardzo poważnie. Dlatego warto popracować nad tym, aby pozbyć się tego nawyku – i nie chodzi tutaj o podjadanie słodkich smakołyków, a o pozornie nieistotne dodatki do codziennie pitych przez Ciebie napojów.
Chcesz przejść na post przerywany? Co jeść w trakcie okresu głodówki? Dozwolona jest jedynie woda, a także kawa i herbata (bez dodatków w postaci cukru czy śmietanki). Od czasu do czasu można pozwolić sobie, na dodanie do wody plasterka cytryny, ale nic poza tym.
Na liście artykułów niedozwolonych do spożycia w trakcie postu widnieje nawet miód, który jest popularnym uzupełnieniem herbaty, czy napoje zero, które mają wpływ (choć nieznaczny) na poziom insuliny we krwi. Jeśli liczysz na optymalne wyniki podczas diety IF, powinieneś również zapomnieć o żuciu gumy. Zawarte w niej sztuczne słodziki również stymulują Twój organizm do wydzielania hormonu wytwarzanego przez trzustkę.
Post przerywany: co jeść, aby zoptymalizować starania o wymarzoną sylwetkę?
Wiesz już, jakie błędy są najczęściej popełniane podczas stosowania postu przerywanego? Trzymanie się ram czasowych to jedno, a odpowiedni wybór produktów, które lądują na Twoim talerzu, to drugie. Popełniasz jeden lub wszystkie z opisanych wyżej błędów? Chętnie Ci pomożemy je naprawić.
Zapraszamy do kontaktu pod adresem: kontakt@strefaprzemian.pl lub poprzez formularz kontaktowy znajdujący się na naszej stronie. Nasi specjaliści ułożą dla Ciebie indywidualny jadłospis, który z łatwością zaadaptujesz do modelu żywieniowego, jakim jest intermittent fasting. Masz również możliwość skorzystania z naszych e-booków, w których podpowiadamy, jak komponować dania, aby były nie tylko przepyszne, ale również wypełnione po brzegi makro- i mikroelementami.
Chcesz wypróbować nasze kulinarne możliwości? Możesz to zrobić, zapisując się do naszego newslettera. Każdy subskrybent otrzymuje darmowy 7-dniowy jadłospis, który z pewnością zainspiruje Cię do dietetycznych eksperymentów.
A jeśli lubisz oglądać filmy w serwisie YouTube i chciałbyś dowiedzieć się, jakich błędów nie popełniać w oknie żywieniowym, rzuć okiem na poniższy materiał:
https://www.youtube.com/watch?v=sFmqJ6wRvwA
Zespół Strefa Przemian
Badania
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5572489/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224222/