😍😊 Dania z jarmużu od Strefy Przemian
Nie masz pomysłu na dania z jarmużu? Wiedz, że ten składnik roślinny kryje w sobie całe mnóstwo zdrowych mikroelementów i minerałów!
Chcesz postawić na więcej zdrowych produktów w diecie? Zapoznaj się z naszymi daniami z jarmużem, a składnik ten na stałe zagości w Twoim jadłospisie!
Dania z jarmużu: smaczne pomysły od Strefy Przemian!
Jarmuż nie cieszy się zbyt dużą popularnością na polskich stołach. Jest to ogromna strata, ponieważ roślina ta oferuje całe mnóstwo zbawiennych właściwości. Cechuje się ona nie tylko niską kalorycznością, która z pewnością zainteresuje osoby na diecie, ale również bogactwem antyoksydantów. Jak zacząć częściej sięgać po ten zielony składnik w kuchni? Jeśli brakuje Ci pomysłów na dania z jarmużu, zapoznaj się z naszymi przepisami. Pokażemy Ci, jak w prosty i szybki sposób wyczarować smaczne przekąski, które dodadzą Ci energii i poprawią Twoje samopoczucie!
Jarmuż: właściwości prozdrowotne i zalety tej rośliny
Jarmuż to roślina, którą gros osób traktuje w kuchni po macoszemu. O wiele popularniejszymi składnikami zdrowych sałatek są sałata rzymska, szpinak oraz rukola. Chcesz na stałe wdrożyć do swojego jadłospisu jarmuż? Właściwości prozdrowotne i zalety tej rośliny zaskoczą niejednego!
Jarmuż jest warzywem kapustnym o charakterystycznych pofalowanych liściach. Roślina ta obfituje w białko i błonnik, a także liczne witaminy, w tym te z grupy B oraz witaminę C i K. Dzięki zawartości wielu pierwiastków, w tym wapnia, żelaza, magnezu i potasu, stanowi ona bardzo dobrą opcję na przemycenie nieco mikroelementów do codziennego menu.
Niska kaloryczność jarmużu sprawia, że jest on bardzo chętnie wybierany przez osoby dbające o linię. W 100 g liści znajduje się zaledwie 40 kcal. Wśród największych zalet rośliny wymienia się obecność sulforafanu. Czym jest owa substancja? Jest to związek chemiczny uważany za naturalny suplement diety, chroniący przed licznymi nowotworami. Jego wysoka podaż w diecie zwiększa poziom glutationu będącego pierwszą linią obrony przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.
Planujesz wdrożyć do diety jarmuż? Właściwości tej rośliny nie kończą się na korzyściach antyoksydacyjnych. Wiedz, że ten składnik roślinny ma również wpływ na wzmocnienie odporności, profilaktykę miażdżycy oraz ochronę układu nerwowego.
Spożywając jarmuż, dostarczasz swojemu ciału dobre źródła beta-karotenu, z którego Twój organizm jest w stanie syntetyzować witaminę A. Ta z kolei przeciwdziała kurzej ślepocie, a w połączeniu z luteiną i zeaksantyną, chroni plamkę żółtą, odpowiedzialną za widzenie peryferalne.
Dania z jarmużu, czyli jak przemycić witaminy w posiłkach
JARMUŻOWA ZAPIEKANKA
Składniki:
- 200 g jarmużu,
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g koncentratu pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- oregano i sól do smaku,
- olej kokosowy,
- 4 jajka,
- 200 g cheddaru.
Przygotowanie:
1. Zeszklij pokrojoną cebulę na oleju kokosowym, a następnie dodaj do niej przyprawy i mięso.
2. Gdy mięso będzie gotowe, dorzuć pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj wszystko przez ok. 5 minut.
3. Oddziel jarmuż od twardych łodyg i drobno pokrój. Zblanszuj składnik gorącą wodą i dodaj go na patelnię z mięsem.
4. W powstałej mieszance zrób delikatne wgłębienia i wbij do nich jajka.
5. Całość posyp serem i umieść w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni.
6. Piecz danie do rozpuszczenia się sera i ścięcia jajek.
JARMUŻOWO-SEROWE CZIPSY
Składniki:
- 1 szklanka jarmużu,
- parmezan,
- świeżo mielony pieprz,
- czosnek.
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Wyłóż wybrane naczynie papierem do pieczenia.
3. Zetrzyj parmezan na mniejszych oczkach tarki.
4. Oddziel liście jarmużu od łodyg i lekko zblenduj w blenderze.
5. Dodaj do nich ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i mielony pieprz.
6. Dokładnie zmieszaj wszystkie składniki, uformuj czipsy i równo rozmieść na blaszce.
7. Piecz przekąskę przez 7-8 minut, aż chipsy staną się lekko brązowe na brzegach.
SAŁATKA Z JARMUŻU
Składniki:
- jarmuż,
- sok z cytryny,
- syrop klonowy,
- musztarda diżońska,
- czosnek,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- gotowana ciecierzyca z puszki,
- awokado.
Przygotowanie:
1. Aby przygotować cytrynowy dressing, połącz ze sobą sok z cytryny, musztardę, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek oraz syrop klonowy.
2. Polej liście jarmużu oddzielone od gałązek dressingiem i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Dorzuć do mieszanki pokrojone awokado i gotowaną ciecierzycę z puszki.
Dania z jarmużu i wiele innych pomysłów od Strefy Przemian
Dania z jarmużu to idealnie rozwiązanie na wdrożenie niskokalorycznych i zdrowych opcji do menu. Masz ochotę na smaczną przekąskę lub obiad, który uwzględnia w swojej recepturze jarmuż? Właściwości tej rośliny zaskoczą niejednego!
Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na dania, które oferowałyby zdrowe zamienniki wysokoprzetworzonych składników, to świetnie trafiłeś! Na naszym blogu znajdziesz nawet dietetyczne wersje najpopularniejszych słodyczy. Zachęcamy Cię również do odwiedzenia naszego sklepu, gdzie możesz skorzystać z oferty książek kulinarnych i e-booków dedykowanych diecie low carb i ketogenicznej. Oprócz tego koniecznie zapisz się do naszego newslettera, który gwarantuje dostęp do darmowego 7-dniowego jadłospisu.
Dieta kojarzy Ci się tylko z cięciem kalorii? Takie rozwiązania są dalekie od tych oferowanych przez Strefę Przemian. Jeśli szukasz wsparcia w swoich dążeniach do wymarzonej sylwetki, odwiedź nasz kanał na YouTube, na którym możesz skorzystać z licznych porad naszych specjalistów. Masz pytania do naszych dietetyków? Wyślij wiadomość na kontakt@strefaprzemian.pl. Zapraszamy!
Zespół Strefa Przemian
Badania:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29557674/