😍 Beza bez cukru! 😍🎁 Przepis na bezy - deser niskokaloryczny!
Jesteś na diecie keto lub low carb i szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy deser? Wypróbuj nasz przepis na chrupiące bezy bez cukru!
Jeśli szukasz pomysłu na deser, który wpisuje się w założenia diety niskowęglowodanowej lub ketogenicznej, wypróbuj nasz szybki przepis na bezy bez cukru.
Przepis na bezy bez cukru
Idealne jako dodatek do kawy, tortów, ciast i lodów. Lekko ciągnące w środku i chrupiące na zewnątrz. Niezwykle delikatne w smaku i rozpływające się w ustach. Główną rolę w naszym dzisiejszym przepisie grają bezy, które stanowią idealną słodką przekąskę dla osób będących na diecie ketogenicznej lub węglowodanowej. Do wykonania przepisu na bezy bez cukru wystarczą jedynie dwa składniki: białka jaj i erytrytol. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w szczyptę dobrych chęci i dozę cierpliwości – bezy to dość kapryśny deser, a cała sztuka jego wykonania tkwi w odpowiednim sposobie pieczenia. Jak zrobić bezy, które rozpieszczą Twoje kubki smakowe? Postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w naszym przepisie, a będziesz mógł delektować się pysznym, niskokalorycznym deserem!
Jak zrobić bezy – składniki i przygotowanie
Składniki:
- białka z 3 jajek (0 lub 1),
- 30 g erytrytolu*.
*Jeśli lubisz bardzo słodkie bezy, możesz dodać więcej erytrytolu (nawet do 50 g). Optymalna ilość przy 3 białkach jaj to od 20 do 50 g.
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Dodaj białka do szklanej lub metalowej miski – ważne, aby nie było na niej śladów jedzenia czy zaschniętego tłuszczu, ponieważ białka mogą się źle ubić.
- Białka ubijaj mikserem – rozpocznij od małej prędkości, a następnie ją stopniowo zwiększaj. W międzyczasie nastaw piekarnik na 110°C.
- Po uzyskaniu gęstej piany dodaj do białek erytrytol i wymieszaj.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i uformuj na niej bezy – możesz użyć do tego rękawa cukierniczego lub zwykłej łyżki stołowej.
- Wstaw bezy do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
- Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 90°C i piecz bezy przez 40 minut. Jeśli zaczną się przypiekać, zmniejsz temperaturę – brązowy kolor oznacza, że ta jest zbyt wysoka.
- Wyjmij bezy z piekarnika i odstaw na 30-60 minut. Po tym czasie powinny wyschnąć i nabrać odpowiedniej konsystencji. Smaczny i niskokaloryczny deser gotowy!
Niskokaloryczny deser – informacje o składnikach
Jajka
Podstawowym składnikiem w każdym przepisie na bezy są oczywiście białka jaj. Gdy oddzielisz je od żółtek, nie wyrzucaj tych drugich – żółtka są niezwykle odżywcze i warto wykorzystać je w innym naszym przepisie, np. na naleśniki low carb lub domowe lody ze słonym karmelem.
Nie bez powodu jajka uznawane są za prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów – są one źródłem pełnowartościowego białka, a do tego dostarczają naszemu organizmowi takich mikroelementów, jak magnez, żelazo, potas, wapń, sód, selen, cynk i fosfor.
Bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę D, K, A i E, jajka wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Ponadto zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, również te, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Warto dodać, że wbrew powszechnym opiniom jajka nie przyczyniają się do wzrostu złego cholesterolu we krwi.
Jajka to źródło luteiny, która poprawia wzrok i zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej. Co więcej, podobnie jak zawarta w nich zeaksantyna, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jajka to częsty składnik niskokalorycznych deserów nie tylko ze względu na ich cenne właściwości, ale również niewielką wartość energetyczną. Choć mają niewiele kalorii, potrafią sycić na długo i niwelują chęć sięgania po przekąski między posiłkami.
Jak zrobić bezy, które pozwolą Ci nie tylko delektować się wyjątkowym smakiem, ale również skorzystać z wielu wyżej wymienionych wartości odżywczych? W naszym przepisie na bezy wykorzystaj jajka oznaczone liczbą 0 lub 1 – produkt pochodzący z chowu ekologicznego (0) lub od kur z wolnego wybiegu (1) charakteryzuje się znacznie wyższą jakością od tego z chowu ściółkowego lub klatkowego.
Przepis na bezy i wiele innych smacznych deserów od Strefy Przemian
Jesteś na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej i marzy Ci się deser, po który możesz sięgnąć bez wyrzutów sumienia? Delikatna i chrupiąca beza wcale nie musi pozostawać w sferze Twoich marzeń – wystarczy, że wykonasz przepis na bezy bez cukru od Strefy Przemian, a szybko zaspokoisz swoją zachciankę na tę słodką przekąskę. W razie potrzeby możesz przyrządzić ją według naszego filmiku instruktażowego:
https://youtu.be/f5haGAi5LhA?list=PLEwDq9glchGnwPygOhT2sPXQJqxUBp7rB
Jeśli szukasz inspiracji na inny niskokaloryczny deser, koniecznie przejrzyj pozostałe materiały na naszym kanale YouTube. Znajdziesz tam m.in. przepis na keto tiramisu oraz ciastka cynamonowe. Pamiętaj, że zapisując się do newslettera na dole strony, otrzymasz nie tylko garść cennych informacji na temat diety i treningu, ale również bezpłatne 7-dniowe menu do pobrania na dysk Twojego komputera.
Czujesz niedosyt i masz ochotę na więcej? Mnóstwo ciekawych przepisów znajdziesz w naszym e-booku o keto słodyczach. Dołącz także do naszej grupy na Facebooku: Pomagamy w odchudzaniu – bez hejtu i kompleksów, gdzie otrzymasz wsparcie naszego zespołu i innych członków grupy. W razie pytań wyślij do nas wiadomość przez formularz kontaktowy lub na adres e-mail: kontakt@strefaprzemian.pl. Zapraszamy!
Zespół Strefa Przemian
Badania:
https://academic.oup.com/ajcn/article/70/2/247/4431045
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27126575/