Pieczony łosoś – przepis od Strefy Przemian
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski na każdą okazję? Poznaj nasz przepis na pieczonego łososia i zaskocz swoich bliskich!
Szukasz rybnej przekąski na każdą okazję? Odkryj nasz przepis na łososia z czosnkiem i parmezanem, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zawiera mnóstwo wartości odżywczych!
Pieczony łosoś z czosnkiem i parmezanem – zdrowa przekąska na każdą okazję
Łosoś to ryba, którą zdecydowanie trudno się znudzić. Jest tak uniwersalny, że można przyrządzać go na wiele różnych sposobów i podawać z rozmaitymi dodatkami. Łosoś z piekarnika, wędzony czy z patelni to tylko kilka opcji, jakie masz do dyspozycji. Szukasz smacznej i zdrowej przekąski na rodzinną imprezę, kolację z drugą połówką lub spotkanie ze znajomymi? Postaw na pieczonego łososia z czosnkiem i parmezanem! W tym wydaniu nie tylko doskonale smakuje, ale również zawiera szereg prozdrowotnych właściwości. Jak przyrządzić to danie, żeby zachwyciło Ciebie i Twoich bliskich?
Łosoś z piekarnika
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 40 g masła,
- natka pietruszki,
- 50 g parmezanu,
- filet z łososia.
Przygotowanie:
1. Oprósz filet z łososia solą i pieprzem.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Przełóż łososia na blachę wyłożoną folią aluminiową.
4. W oddzielnej miseczce połącz roztopione masło z parmezanem, czosnkiem i natką pietruszki.
5. Polej łososia gotową miksturą i wstaw go do piekarnika.
6. Całość piecz przez około 25 minut.
Informacje o składnikach
Łosoś
Łosoś to jedna z najbardziej znanych i lubianych ryb. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko walorom smakowym i łatwej dostępności, ale również substancjom odżywczym, których zdecydowanie w nim nie brakuje. Co dokładnie w sobie kryje?
Łosoś to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na organizm. Nie dość, że regulują ciśnienie krwi, to jeszcze zmniejszają poziom „złego” cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo i zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Trudno znaleźć drugą tak cenną pod względem odżywczym rybę jak łosoś. Zawiera on dużą dawkę witaminy D, a także witaminy z grupy B, selen, potas, magnez oraz fosfor. Jeśli planujesz przyrządzić pieczonego łososia z naszego przepisu, postaraj się nabyć rybę ze sprawdzonych źródeł.
Czosnek
Nie bez powodu czosnek znajduje się w ścisłej czołówce najzdrowszych warzyw na świecie. Ta niepozorna roślina posiada tak wiele prozdrowotnych właściwości, że nie sposób jej się oprzeć przy silnej infekcji czy chwilowym osłabieniu organizmu. A do tego rewelacyjnie podkreśla smak potraw!
Regularne spożywanie czosnku wzmacnia odporność, wspomaga trawienie, chroni przed zawałem i udarem, a także hamuje rozwój szkodliwych bakterii. Co więcej, warzywo to obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, a nawet wykazuje działanie odmładzające.
Czosnek to bogactwo substancji odżywczych – obfituje w saponiny, flawonoidy, a także witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz potas, magnez i wapń. Jego dodatkową zaletą jest obecność rzadkich mikroelementów, w tym kobaltu, niklu oraz chromu.
Natka pietruszki
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa, która wspomaga szereg procesów zachodzących w organizmie. Najczęściej pełni rolę przyprawy lub ozdoby, której nie przypisuje się żadnych prozdrowotnych właściwości. A to duży błąd!
Spożywanie natki pietruszki nie tylko wzmacnia odporność, ale również zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia czy zaburzeń krzepnięcia krwi. Ponadto korzystnie wpływa na wzrok i zwiększa produkcję kolagenu, czyli głównego białka tkanki łącznej.
Warto wspomnieć również o wyjątkowych walorach smakowych – natka pietruszki znakomicie podkreśla charakter potraw i wydobywa z nich to, co najlepsze. Nie bez powodu znalazła się w naszym przepisie na łososia z piekarnika – roślina ta świetnie komponuje się z wieloma potrawami, włączając w to ryby, owoce morza oraz mięsa.
Parmezan
Parmezan to ser kojarzony przede wszystkim z kuchnią włoską. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić – w końcu wywodzi się ze słonecznej Italii, a dokładnie z regionu Emilia Romania. Jest to twardy ser typu podpuszczkowego o niezwykle charakterystycznym smaku i aromacie.
Parmezan to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka – w 100 g produktu znajduje się ponad 35 g tego cennego makroelementu. Jego dodatkowym atutem jest wysoka zawartość wapnia, witaminy A, a także witamin z grupy B, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku.
Kupując parmezan, zwróć uwagę na jego opakowanie – najlepszym wyborem będzie ten w woskowanym papierze. Oryginalny ser powinien zawierać numer identyfikacyjny producenta – warto go zweryfikować, aby nie trafić na podrobiony i mniej wartościowy produkt.
Pieczony łosoś i wiele innych przysmaków od Strefy Przemian
Pieczony łosoś z czosnkiem i parmezanem to idealny posiłek nie tylko dla osób stosujących dietę ketogeniczną czy niskowęglowodanową. Przysmak ten nadaje się na każdą okazję, włączając w to kolację z drugą połówką, rodzinną imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi. Masz ochotę na więcej kulinarnych inspiracji? Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz bezpłatne 7-dniowe menu do pobrania na dysk swojego komputera!
Czy wiesz, że bycie na diecie nie musi wiązać się z rezygnacją z ulubionych przekąsek? Specjaliści ze Strefy Przemian chętnie pokażą Ci, jak przygotować nie tylko łososia z piekarnika, ale również keto fast foody i keto słodycze. Mnóstwo przepisów znajdziesz na naszym kanale YouTube oraz w zakładce na swoim prywatnym koncie w serwisie Strefy Przemian.
Masz pytania lub wątpliwości odnośnie diety i treningu? Wyślij swoją wiadomość na adres e-mail: kontakt@strefaprzemian.pl, a my niebawem wrócimy do Ciebie z odpowiedzią!
Zespół Strefa Przemian
Badania:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17069820/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566758/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32114706/