logologo

Pieczony łosoś – przepis od Strefy Przemian

Szukasz smacznej i zdrowej przekąski na każdą okazję? Poznaj nasz przepis na pieczonego łososia i zaskocz swoich bliskich!

Szukasz rybnej przekąski na każdą okazję? Odkryj nasz przepis na łososia z czosnkiem i parmezanem, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zawiera mnóstwo wartości odżywczych!

Pieczony łosoś z czosnkiem i parmezanem – zdrowa przekąska na każdą okazję 

Łosoś to ryba, którą zdecydowanie trudno się znudzić. Jest tak uniwersalny, że można przyrządzać go na wiele różnych sposobów i podawać z rozmaitymi dodatkami. Łosoś z piekarnika, wędzony czy z patelni to tylko kilka opcji, jakie masz do dyspozycji. Szukasz smacznej i zdrowej przekąski na rodzinną imprezę, kolację z drugą połówką lub spotkanie ze znajomymi? Postaw na pieczonego łososia z czosnkiem i parmezanem! W tym wydaniu nie tylko doskonale smakuje, ale również zawiera szereg prozdrowotnych właściwości. Jak przyrządzić to danie, żeby zachwyciło Ciebie i Twoich bliskich? 

Źródło: EnvatoElements/Autor: Timolina

Łosoś z piekarnika 

Składniki: 

  • 2 ząbki czosnku, 
  • 40 g masła, 
  • natka pietruszki, 
  • 50 g parmezanu, 
  • filet z łososia. 

Przygotowanie: 

1. Oprósz filet z łososia solą i pieprzem.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 

3. Przełóż łososia na blachę wyłożoną folią aluminiową. 

4. W oddzielnej miseczce połącz roztopione masło z parmezanem, czosnkiem i natką pietruszki. 

5. Polej łososia gotową miksturą i wstaw go do piekarnika. 

6. Całość piecz przez około 25 minut. 

Informacje o składnikach 

Łosoś

Łosoś to jedna z najbardziej znanych i lubianych ryb. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko walorom smakowym i łatwej dostępności, ale również substancjom odżywczym, których zdecydowanie w nim nie brakuje. Co dokładnie w sobie kryje? 

Łosoś to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na organizm. Nie dość, że regulują ciśnienie krwi, to jeszcze zmniejszają poziom „złego” cholesterolu, działają przeciwzakrzepowo i zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego. 

Trudno znaleźć drugą tak cenną pod względem odżywczym rybę jak łosoś. Zawiera on dużą dawkę witaminy D, a także witaminy z grupy B, selen, potas, magnez oraz fosfor. Jeśli planujesz przyrządzić pieczonego łososia z naszego przepisu, postaraj się nabyć rybę ze sprawdzonych źródeł. 

Źródło: EnvatoElements/Autor: Pineapple_Studio

Czosnek 

Nie bez powodu czosnek znajduje się w ścisłej czołówce najzdrowszych warzyw na świecie. Ta niepozorna roślina posiada tak wiele prozdrowotnych właściwości, że nie sposób jej się oprzeć przy silnej infekcji czy chwilowym osłabieniu organizmu. A do tego rewelacyjnie podkreśla smak potraw! 

Regularne spożywanie czosnku wzmacnia odporność, wspomaga trawienie, chroni przed zawałem i udarem, a także hamuje rozwój szkodliwych bakterii. Co więcej, warzywo to obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, a nawet wykazuje działanie odmładzające. 

Czosnek to bogactwo substancji odżywczych – obfituje w saponiny, flawonoidy, a także witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz potas, magnez i wapń. Jego dodatkową zaletą jest obecność rzadkich mikroelementów, w tym kobaltu, niklu oraz chromu. 

Natka pietruszki

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa, która wspomaga szereg procesów zachodzących w organizmie. Najczęściej pełni rolę przyprawy lub ozdoby, której nie przypisuje się żadnych prozdrowotnych właściwości. A to duży błąd!

Spożywanie natki pietruszki nie tylko wzmacnia odporność, ale również zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia czy zaburzeń krzepnięcia krwi. Ponadto korzystnie wpływa na wzrok i zwiększa produkcję kolagenu, czyli głównego białka tkanki łącznej. 

Warto wspomnieć również o wyjątkowych walorach smakowych – natka pietruszki znakomicie podkreśla charakter potraw i wydobywa z nich to, co najlepsze. Nie bez powodu znalazła się w naszym przepisie na łososia z piekarnika – roślina ta świetnie komponuje się z wieloma potrawami, włączając w to ryby, owoce morza oraz mięsa. 

Źródło: EnvatoElements/tycoon101

Parmezan

Parmezan to ser kojarzony przede wszystkim z kuchnią włoską. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić – w końcu wywodzi się ze słonecznej Italii, a dokładnie z regionu Emilia Romania. Jest to twardy ser typu podpuszczkowego o niezwykle charakterystycznym smaku i aromacie. 

Parmezan to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka – w 100 g produktu znajduje się ponad 35 g tego cennego makroelementu. Jego dodatkowym atutem jest wysoka zawartość wapnia, witaminy A, a także witamin z grupy B, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku. 

Kupując parmezan, zwróć uwagę na jego opakowanie – najlepszym wyborem będzie ten w woskowanym papierze. Oryginalny ser powinien zawierać numer identyfikacyjny producenta – warto go zweryfikować, aby nie trafić na podrobiony i mniej wartościowy produkt. 

Pieczony łosoś i wiele innych przysmaków od Strefy Przemian 

Pieczony łosoś z czosnkiem i parmezanem to idealny posiłek nie tylko dla osób stosujących dietę ketogeniczną czy niskowęglowodanową. Przysmak ten nadaje się na każdą okazję, włączając w to kolację z drugą połówką, rodzinną imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi. Masz ochotę na więcej kulinarnych inspiracji? Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz bezpłatne 7-dniowe menu do pobrania na dysk swojego komputera!

Czy wiesz, że bycie na diecie nie musi wiązać się z rezygnacją z ulubionych przekąsek? Specjaliści ze Strefy Przemian chętnie pokażą Ci, jak przygotować nie tylko łososia z piekarnika, ale również keto fast foody i keto słodycze. Mnóstwo przepisów znajdziesz na naszym kanale YouTube oraz w zakładce na swoim prywatnym koncie w serwisie Strefy Przemian. 

Masz pytania lub wątpliwości odnośnie diety i treningu? Wyślij swoją wiadomość na adres e-mail: kontakt@strefaprzemian.pl, a my niebawem wrócimy do Ciebie z odpowiedzią! 

Zespół Strefa Przemian

 

Badania:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17069820/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566758/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32114706/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332096/ 

Następne artykuły

To też Cię może zainteresować, sprawdź!

Powiązane produkty

Tutaj znajdują się produkty, które mogą pasować do rzeczy, którą właśnie oglądasz. Stwórz swój zestaw!

Strefa Przemian

Pomogliśmy już tysiącom osób.
Dołącz do Strefy Przemian i zacznij swoją metamorfozę!!

Twoje ketony0