logologo

Łosoś - właściwości i zastosowanie! Pyszne przepisy z łososia

Jakie zalety ma łosoś? Właściwości tej ryby zaskoczą niejednego! Strefa Przemian przedstawia ciekawe przepisy z tym składnikiem.

Łosoś zawiera liczne witaminy i minerały, dlatego warto, aby na stałe zagościł w Twoim jadłospisie. Nie masz na niego pomysłu? Wypróbuj dania z łososiem od Strefy Przemian!

Łosoś – właściwości i przepisy od Strefy Przemian

Jedną z najczęściej wybieranych ryb podczas zakupów jest łosoś. Właściwości tego popularnego produktu doskonale wpisują się w założenia dietetycznych potraw. Składnik ten nie tylko obfituje w szereg prozdrowotnych substancji, ale również oferuje ogromne pole do kulinarnych popisów. Łososia można z powodzeniem podawać w wersji pieczonej, grillowanej, smażonej, a nawet gotowanej na parze. Ryba ta lubiana jest zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, co daje Ci możliwość przemycenia licznych mikroelementów do menu Twoich pociech. Brakuje Ci pomysłu na dania z łososiem? Sprawdź przepisy przygotowane przez Strefę Przemian i zaserwuj sobie zdrowie na talerzu!

Źródło: EnvatoElements/Autor: sea_wave

Łosoś – właściwości, na które warto postawić na co dzień!

Łosoś od wielu lat króluje na polskich stołach. Nic w tym dziwnego – spożywanie tej tłustej ryby niesie za sobą liczne prozdrowotne korzyści. Dodatkowo produkt ten jest bardzo prosty w obróbce, dlatego jest chętnie wybierany przez mniej doświadczonych kucharzy. Jakie wartości odżywcze ma łosoś? I co kryje się w jego mięsie?

Po głowie chodzi Ci pyszne danie z łososia? Właściwości tego specjału mogą zaskoczyć niejednego! Jednak aby cieszyć się dobrą jakością zawartych w nim makro i mikroelementów, warto postawić na produkt pochodzący ze sprawdzonych źródeł. Mięso wysokiej jakości powinno być sprężyste, uginać się pod wpływem dotyku i szybko wracać na swoje miejsce.

Łosoś obfituje w witaminy z grupy B, które są ważnym składnikiem dla funkcjonowania układu nerwowego. W rybie tej nie brakuje również witamin A, E oraz D, odpowiedzialnej za wspomaganie układu odpornościowego. Ponadto, spożywając dania z łososiem, dostarczysz swojemu organizmowi liczne sole mineralne, w tym fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor, jod oraz selen. Ten ostatni jest szczególnie ważny w kontekście wspomagania pracy gruczołu tarczowego, ponieważ bierze udział w syntezie hormonów tarczycy.

W 100 g łososia znajduje się około 120 kcal, jednak wartość ta w dużej mierze zależy od pochodzenia mięsa. Łososie hodowlane często są o wiele tłustsze od ich dzikich odpowiedników. Jego kaloryczność może również wzrosnąć w wyniku obróbki termicznej – najmniej kalorii będzie miała ryba gotowana na parze, natomiast najwięcej – smażona.

Wśród największych prozdrowotnych zalet łososia warto zwrócić szczególną uwagę na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Dania z łososiem są szczególnie polecane osobom pragnącym wesprzeć swój mikrobiom jelitowy i zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Warto dodać, że łosoś obfituje w bioaktywne peptydy, wspierające liczne funkcje kolagenu.

Łosoś to dobry wybór w przypadku profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie jego mięsa jest polecane w celu obniżenia stężenia trójglicerydów. Ponadto zawarty w nim kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) obniżają ciśnienie tętnicze krwi.

Dania z łososiem – przepisy od Strefy Przemian

SAŁATKA LOW CARB

Składniki: 

  • 3 jajka,
  • 3 plastry wędzonego łososia,
  • ulubiona mieszanka sałat,
  • młode liście szpinaku,
  • 5 sztuk zielonych szparagów,
  • sos majonezowo-bazyliowy.

Przygotowanie: 

1. Ugotuj szparagi na parze.

2. Mieszankę sałat i szpinak wymieszaj z pokrojonymi w kawałki szparagami. 

3. Polej całość sosem majonezowo-bazyliowym. 

4. Ugotuj jajka w koszulkach, a następnie owiń każde z nich plastrem wędzonego łososia i wyłóż na sałatkę.

5. Sos wykonasz, łącząc majonez, czosnek, listki świeżej bazylii, ocet jabłkowy, pieprz, sól oraz sok z cytryny.

Źródło: EnvatoElements/Autor: amenic181

ROLADKI Z ŁOSOSIA I CUKINII

Składniki: 

  • 1 cukinia,
  • kilka plastrów wędzonego łososia,
  • 200 g kalafiora,
  • 50 g jogurtu roślinnego (np. kokosowego),
  • chrzan,
  • siemię lniane,
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Przygotowanie: 

1. Ugotuj kalafiora, a następnie zblenduj go z siemieniem lnianym. Dodaj do niego jogurt, chrzan, pieprz, sól oraz ulubione przyprawy. Ponownie zblenduj warzywo na gładką masę.

2. Pokrój cukinię w cienkie plasterki, umieść je w misce i zalej gorącą wodą na ok. 2 minuty. Następnie odlej wodę i osusz plastry ręcznikiem papierowym.

3. Układaj łososia i wcześniej przygotowaną pastę na plastrach cukinii. Umieść gotowe zawijasy na ok. 30 minut w lodówce. 

4. Po wyjęciu z lodówki pokrój gotowe danie na niewielkie roladki.

PIECZONY ŁOSOŚ Z PARMEZANEM

Składniki: 

  • 1 filet z łososia,
  • 2 łyżki masła ghee,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¼ szklanki tartego parmezanu,
  • ¼ szklanki majonezu,
  • 2 łyżki świeżej pietruszki,
  • sól morska i pieprz.

Przygotowanie: 

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i wyłóż foremkę papierem do pieczenia.

2. Ułóż łososia na patelni i lekko dopraw solą morską i pieprzem. Odłóż go na bok i przygotuj marynatę.

3. Aby stworzyć marynatę, wymieszaj masło, czosnek, parmezan, majonez i posiekaną pietruszkę.

4. Nasmaruj mięso łososia i wstaw go do piekarnika.

5. Mrożony łosoś będzie gotowy po około 20-25 minutach (w zależności od grubości fileta), natomiast świeży po około 15 minutach. Pamiętaj, aby nie przesmażyć go zbyt mocno. Mięso powinno być delikatnie przezroczyste.

Źródło: EnvatoElements/Autor: sea_wave

Łosoś – właściwości popularnego produktu okiem specjalistów ze Strefy Przemian

Dlaczego warto w swoim menu postawić na łososia? Właściwości tego produktu oraz delikatny smak i łatwa obróbka termiczna sprawiają, że stanowi on idealne uzupełnienie zdrowego jadłospisu. Jego najważniejszą cechą jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomogą Twój układ odpornościowy.

Chcesz poznać właściwości i zalety innych produktów? Więcej artykułów o tym charakterze znajdziesz na naszym blogu. Odwiedzając nasz sklep, będziesz mógł skorzystać z garści kulinarnych inspiracji w postaci e-booków i książek kulinarnych oferujących przepisy low carb i keto. Co ciekawe, znajdziesz w nich również wiele pomysłów na fit słodycze i fast foody!

Nurtują Cię pytania dotyczące zasad układania posiłków? A może potrzebujesz kogoś, kto zmotywuje Cię do dalszego działania? Wyślij swoją wiadomość poprzez formularz kontaktowy lub na adres e-mail kontakt@strefaprzemian.pl i dołącz do naszej grupy na FB, gdzie spotkasz innych uczestników naszego programu. Podziel się swoimi doświadczeniami i ciesz się wsparciem osób o podobnych celach do Twoich. Zapraszamy! 

Zespół Strefa Przemian

 

Badania:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31036792/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29350557/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29215589/

Następne artykuły

To też Cię może zainteresować, sprawdź!

Powiązane produkty

Tutaj znajdują się produkty, które mogą pasować do rzeczy, którą właśnie oglądasz. Stwórz swój zestaw!

Strefa Przemian

Pomogliśmy już tysiącom osób.
Dołącz do Strefy Przemian i zacznij swoją metamorfozę!!

Twoje ketony0