Łosoś - właściwości i zastosowanie! Pyszne przepisy z łososia
Jakie zalety ma łosoś? Właściwości tej ryby zaskoczą niejednego! Strefa Przemian przedstawia ciekawe przepisy z tym składnikiem.
Łosoś zawiera liczne witaminy i minerały, dlatego warto, aby na stałe zagościł w Twoim jadłospisie. Nie masz na niego pomysłu? Wypróbuj dania z łososiem od Strefy Przemian!
Łosoś – właściwości i przepisy od Strefy Przemian
Jedną z najczęściej wybieranych ryb podczas zakupów jest łosoś. Właściwości tego popularnego produktu doskonale wpisują się w założenia dietetycznych potraw. Składnik ten nie tylko obfituje w szereg prozdrowotnych substancji, ale również oferuje ogromne pole do kulinarnych popisów. Łososia można z powodzeniem podawać w wersji pieczonej, grillowanej, smażonej, a nawet gotowanej na parze. Ryba ta lubiana jest zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, co daje Ci możliwość przemycenia licznych mikroelementów do menu Twoich pociech. Brakuje Ci pomysłu na dania z łososiem? Sprawdź przepisy przygotowane przez Strefę Przemian i zaserwuj sobie zdrowie na talerzu!
Łosoś – właściwości, na które warto postawić na co dzień!
Łosoś od wielu lat króluje na polskich stołach. Nic w tym dziwnego – spożywanie tej tłustej ryby niesie za sobą liczne prozdrowotne korzyści. Dodatkowo produkt ten jest bardzo prosty w obróbce, dlatego jest chętnie wybierany przez mniej doświadczonych kucharzy. Jakie wartości odżywcze ma łosoś? I co kryje się w jego mięsie?
Po głowie chodzi Ci pyszne danie z łososia? Właściwości tego specjału mogą zaskoczyć niejednego! Jednak aby cieszyć się dobrą jakością zawartych w nim makro i mikroelementów, warto postawić na produkt pochodzący ze sprawdzonych źródeł. Mięso wysokiej jakości powinno być sprężyste, uginać się pod wpływem dotyku i szybko wracać na swoje miejsce.
Łosoś obfituje w witaminy z grupy B, które są ważnym składnikiem dla funkcjonowania układu nerwowego. W rybie tej nie brakuje również witamin A, E oraz D, odpowiedzialnej za wspomaganie układu odpornościowego. Ponadto, spożywając dania z łososiem, dostarczysz swojemu organizmowi liczne sole mineralne, w tym fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor, jod oraz selen. Ten ostatni jest szczególnie ważny w kontekście wspomagania pracy gruczołu tarczowego, ponieważ bierze udział w syntezie hormonów tarczycy.
W 100 g łososia znajduje się około 120 kcal, jednak wartość ta w dużej mierze zależy od pochodzenia mięsa. Łososie hodowlane często są o wiele tłustsze od ich dzikich odpowiedników. Jego kaloryczność może również wzrosnąć w wyniku obróbki termicznej – najmniej kalorii będzie miała ryba gotowana na parze, natomiast najwięcej – smażona.
Wśród największych prozdrowotnych zalet łososia warto zwrócić szczególną uwagę na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Dania z łososiem są szczególnie polecane osobom pragnącym wesprzeć swój mikrobiom jelitowy i zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Warto dodać, że łosoś obfituje w bioaktywne peptydy, wspierające liczne funkcje kolagenu.
Łosoś to dobry wybór w przypadku profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie jego mięsa jest polecane w celu obniżenia stężenia trójglicerydów. Ponadto zawarty w nim kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Dania z łososiem – przepisy od Strefy Przemian
SAŁATKA LOW CARB
Składniki:
- 3 jajka,
- 3 plastry wędzonego łososia,
- ulubiona mieszanka sałat,
- młode liście szpinaku,
- 5 sztuk zielonych szparagów,
- sos majonezowo-bazyliowy.
Przygotowanie:
1. Ugotuj szparagi na parze.
2. Mieszankę sałat i szpinak wymieszaj z pokrojonymi w kawałki szparagami.
3. Polej całość sosem majonezowo-bazyliowym.
4. Ugotuj jajka w koszulkach, a następnie owiń każde z nich plastrem wędzonego łososia i wyłóż na sałatkę.
5. Sos wykonasz, łącząc majonez, czosnek, listki świeżej bazylii, ocet jabłkowy, pieprz, sól oraz sok z cytryny.
ROLADKI Z ŁOSOSIA I CUKINII
Składniki:
- 1 cukinia,
- kilka plastrów wędzonego łososia,
- 200 g kalafiora,
- 50 g jogurtu roślinnego (np. kokosowego),
- chrzan,
- siemię lniane,
- sól, pieprz i ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
1. Ugotuj kalafiora, a następnie zblenduj go z siemieniem lnianym. Dodaj do niego jogurt, chrzan, pieprz, sól oraz ulubione przyprawy. Ponownie zblenduj warzywo na gładką masę.
2. Pokrój cukinię w cienkie plasterki, umieść je w misce i zalej gorącą wodą na ok. 2 minuty. Następnie odlej wodę i osusz plastry ręcznikiem papierowym.
3. Układaj łososia i wcześniej przygotowaną pastę na plastrach cukinii. Umieść gotowe zawijasy na ok. 30 minut w lodówce.
4. Po wyjęciu z lodówki pokrój gotowe danie na niewielkie roladki.
PIECZONY ŁOSOŚ Z PARMEZANEM
Składniki:
- 1 filet z łososia,
- 2 łyżki masła ghee,
- 2 ząbki czosnku,
- ¼ szklanki tartego parmezanu,
- ¼ szklanki majonezu,
- 2 łyżki świeżej pietruszki,
- sól morska i pieprz.
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
2. Ułóż łososia na patelni i lekko dopraw solą morską i pieprzem. Odłóż go na bok i przygotuj marynatę.
3. Aby stworzyć marynatę, wymieszaj masło, czosnek, parmezan, majonez i posiekaną pietruszkę.
4. Nasmaruj mięso łososia i wstaw go do piekarnika.
5. Mrożony łosoś będzie gotowy po około 20-25 minutach (w zależności od grubości fileta), natomiast świeży po około 15 minutach. Pamiętaj, aby nie przesmażyć go zbyt mocno. Mięso powinno być delikatnie przezroczyste.
Łosoś – właściwości popularnego produktu okiem specjalistów ze Strefy Przemian
Dlaczego warto w swoim menu postawić na łososia? Właściwości tego produktu oraz delikatny smak i łatwa obróbka termiczna sprawiają, że stanowi on idealne uzupełnienie zdrowego jadłospisu. Jego najważniejszą cechą jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomogą Twój układ odpornościowy.
Chcesz poznać właściwości i zalety innych produktów? Więcej artykułów o tym charakterze znajdziesz na naszym blogu. Odwiedzając nasz sklep, będziesz mógł skorzystać z garści kulinarnych inspiracji w postaci e-booków i książek kulinarnych oferujących przepisy low carb i keto. Co ciekawe, znajdziesz w nich również wiele pomysłów na fit słodycze i fast foody!
Nurtują Cię pytania dotyczące zasad układania posiłków? A może potrzebujesz kogoś, kto zmotywuje Cię do dalszego działania? Wyślij swoją wiadomość poprzez formularz kontaktowy lub na adres e-mail kontakt@strefaprzemian.pl i dołącz do naszej grupy na FB, gdzie spotkasz innych uczestników naszego programu. Podziel się swoimi doświadczeniami i ciesz się wsparciem osób o podobnych celach do Twoich. Zapraszamy!
Zespół Strefa Przemian
Badania:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31036792/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/