Niezdrowe jedzenie - 5 szkodliwych produktów 😱🙈
Czego nie jeść na co dzień, żeby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem? Strefa Przemian przedstawia 5 niezdrowych produktów, które mogą Ci zaszkodzić.
Planujesz zmienić nawyki żywieniowe i zadbać o swoje zdrowie? Zacznij od wyeliminowania tych 5 niezdrowych produktów, które prawdopodobnie często spożywasz!
5 niezdrowych produktów, które powinieneś jak najszybciej wyeliminować z jadłospisu
Wiele mówi się o tym, co powinien spożywać człowiek, a z czego zrezygnować, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. „Odstaw chipsy, słodycze, fast foody i słodkie napoje” – to właśnie takie zalecenie najczęściej można znaleźć w słynnych internetowych poradnikach dotyczących odchudzania. Okazuje się jednak, że mnóstwo pokarmów, które powszechnie uchodzą za zdrowe, wcale takimi nie są i przynoszą więcej szkody niż pożytku. Czego nie jeść na co dzień, żeby uniknąć poważnych chorób? Poznaj 5 niezdrowych produktów, które powinieneś jak najszybciej wyeliminować z jadłospisu.
Czego nie jeść, żeby uniknąć poważnych chorób? 5 przykładów niezdrowych produktów
1. Soja
Na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się artykuły spożywcze na bazie soi. Wzrost ich popularności nie jest przypadkowy – coraz więcej osób rezygnuje z mięsa, zastępując je składnikami pochodzenia roślinnego. Choć soja zawiera pewne wartości odżywcze, nie jest tak cudowna, jak zwykło się o niej mówić. Takie jej postrzeganie to w dużej mierze sprawka marketingowców i firm, które chcą sprzedać jak najwięcej produktów i dotrzeć do jak największej liczby konsumentów.
Jak wiadomo, wszystko ma swoje plus i minusy. W przypadku soi wady zdecydowanie przysłaniają zalety. Już sama jej jakość pozostawia wiele do życzenia – jest ona genetycznie modyfikowana i opryskiwana chemikaliami, które nie pozostają obojętne dla naszego organizmu. Wciąż niewiele mówi się o wpływie soi na gruczoł tarczowy – regularnie spożywana, może spowalniać syntezę hormonów tarczycy i w konsekwencji prowadzić do niedoczynności.
Dlaczego jeszcze soja uznawana jest za jeden z najbardziej niezdrowych produktów? Choćby ze względu na zawartość substancji antyodżywczych, w tym lektyn, czyli toksycznych białek, które nasilają stany zapalne. Co więcej, bazujące na niej pokarmy obniżają poziom testosteronu, co jest szczególnie dotkliwe dla mężczyzn – zbyt niski poziom tego hormonu skutkuje m.in. obniżoną płodnością, spadkiem libido i uczuciem zmęczenia.
Po soję nie powinny zbyt często sięgać również kobiety – obecne w niej izoflawony mają podobną budowę do estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych, co negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną i funkcjonowanie organizmu.
2. Rafinowany cukier
Czego nie jeść, żeby zachować dobre zdrowie? Cukru! Na co dzień mamy do czynienia z jego różnymi rodzajami – z jednej strony z tym pochodzącym z owoców, z drugiej natomiast ze słodyczy i napojów. W teorii każdy z nich w podobny sposób oddziałuje na organizm, jednak owoce mają zdecydowaną przewagę nad batonikami i ciastkami. Dlaczego?
Owoce obfitują w cenne substancje odżywcze oraz błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru. Słodycze natomiast są ich całkowicie pozbawione, a do tego naszpikowane chemicznymi dodatkami, które mają na celu uatrakcyjnić ich wygląd, trwałość i smak. Nasz organizm jest nimi przeciążony, co prowadzi do gorszego samopoczucia i rozwoju poważnych chorób.
Nie jesteś w stanie całkowicie wyeliminować słodyczy ze swojego menu? Zatem postaw na zdrowe desery, które skutecznie zaspokoją Twoją zachciankę na słodkie i przy okazji dostarczą Ci niezbędnych witamin i minerałów.
3. Margaryna
Co jest lepsze – masło czy margaryna? Kwestia ta od wielu lat dyskutowana jest zarówno przez dietetyków, jak i konsumentów. Choć udowodniono, że margaryna to niezdrowy produkt, niestety wielu specjalistów wciąż uwzględnia ją w jadłospisach swoich podopiecznych. Dlaczego jak najszybciej powinieneś z niej zrezygnować?
Margaryna to przede wszystkim źródło tłuszczów trans, które zwiększają ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego i podwyższają poziom „złego” cholesterolu we krwi. To oznacza, że regularnie spożywając ten produkt, narażasz się na rozwój miażdżycy, udar mózgu oraz zawał serca. Jeśli nie wyobrażasz sobie kanapki bez tłuszczu, sięgnij po dobrej jakości masło.
4. Aspartam
Trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która nie słyszałaby o aspartamie. Jest to syntetyczny słodzik, który najczęściej występuje w napojach. Wielu konsumentów zadaje sobie pytanie, czy powoduje on wzrost wagi, czy też sprzyja odchudzaniu. To nie jest najważniejsze. W pierwszej kolejności warto zastanowić się, czy aspartam to bezpieczna alternatywa dla cukru, czy raczej jeden z niezdrowych produktów, które nie powinny gościć w Twoich posiłkach.
Według badań prowadzonych nad aspartamem słodzik ten negatywnie wpływa na pracę mózgu, co nie pozostaje bez znaczenia dla naszego codziennego funkcjonowania. Ponadto podejrzewa się go o wywoływanie dokuczliwych objawów w postaci chronicznego bólu głowy, nudności, zaburzenia koncentracji, problemów ze snem oraz przewlekłego zmęczenia. Zdecydowanie lepszym zamiennikiem cukru jest erytrytol lub ksylitol.
5. Rafinowane oleje roślinne
Jakie tłuszcze poza margaryną szkodzą Twojemu zdrowiu? Czego nie jeść, żeby uniknąć złego samopoczucia i niebezpiecznych schorzeń? Odpowiedź brzmi: rafinowanych olejów roślinnych. Samo spożywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego jest jak najbardziej wskazane, o czym świadczą choćby właściwości prozdrowotne oliwy z oliwek.
Rafinowane oleje roślinne mogą zawierać tłuszcze trans, które – jak wiadomo – sieją spustoszenie w organizmie i nierzadko przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Niewskazane są wszelkie oleje z pestek (np. winogron czy dyni) oraz olej rzepakowy, który wręcz króluje w polskiej kuchni. Są to zdecydowanie niezdrowe produkty, znane ze swojego prozapalnego działania.
Po czym poznasz olej dobrej jakości? Choćby po ciemnej, szklanej butelce oraz dobrym stosunku kwasów omega-3 do omega-6. Jeśli masz problem z wyborem najlepszego tłuszczu, postaw na olej kokosowy bogaty w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT).
Czego nie jeść, a co wdrożyć do jadłospisu? Strefa Przemian udzieli Ci wskazówek!
Nie ulega wątpliwości, że to, co na co dzień spożywamy, ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Niestety opracowanie odpowiedniego jadłospisu nie zawsze jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Istnieje bowiem pewna grupa pokarmów, wokół których wciąż krąży wiele mitów, lub które powszechnie uznawane są za zdrowe, choć wcale takimi nie są. Czego nie jeść, żeby na co dzień mieć energię do działania i nie zmagać się z poważnymi chorobami? Więcej na ten temat znajdziesz w poniższym materiale filmowym:
https://www.youtube.com/watch?v=5asAU_Bl2X0
W Strefie Przemian nie ma mowy o niezdrowych produktach. Nie oznacza to jednak, że dieta opracowana przez naszych specjalistów jest niesmaczna i monotonna. Wręcz przeciwnie! W zaproponowanym przez nas jadłospisie znajdzie się nawet miejsce na słodycze i fast foody. Nie wierzysz? Sam się o tym przekonaj! Zajrzyj do naszych książek i e-booków, śledź na bieżąco nasz kanał YouTube i załóż konto w naszym serwisie, a otrzymasz mnóstwo przepisów na gęsto odżywcze przekąski.
Czy wiesz, że w Strefie Przemian czekają na Ciebie bezpłatne materiały na temat zdrowia, diety i aktywności fizycznej? Zapisując się do naszego newslettera, otrzymasz garść praktycznych wskazówek, które ułatwią Ci starania o wymarzoną sylwetkę. Ponadto na Twoją skrzynkę mailową trafi 7-dniowe menu, które będziesz mógł pobrać na dysk swojego komputera. Masz pytania do członków naszego zespołu? Wyślij wiadomość poprzez formularz kontaktowy lub na adres e-mail kontakt@strefaprzemian.pl. Zapraszamy!
Zespół Strefa Przemian
Badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5088370/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24491722/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6014252/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3459182/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551118/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27215959/