😍 Przepis na kurczaka w kremowym sosie curry! 🎁 Przepis na obiad low carb!
Szukasz inspiracji na zdrowy obiad na szybko? Sprawdź naszego kurczaka w kremowym sosie curry!
Brakuje Ci pomysłów na nowe, świeże obiady? Szukasz czegoś zdrowego, a zarazem smacznego? Wypróbuj nasz przepis na kurczaka w kremowym sosie curry. Ten zdrowy obiad na szybko z pewnością posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Przepis low carb: kurczak w kremowym sosie curry
Niedawno przeszedłeś na dietę niskowęglowodanową? Do tej pory szło Ci jako tako, ale dzisiaj skończyły Ci się pomysły na dania, które byłyby nie tylko smaczne, ale również zdrowe? Nie martw się. W Strefie Przemian mamy głowy pełne pomysłów i dziś przychodzimy do Ciebie z pysznym przepisem low carb. W naszym menu mamy kurczaka w kremowym sosie curry. Palce lizać! Jest to nie tylko świetny przykład fit obiadu, ale również idealnej przekąski do pracy lub lekkiej kolacji. Spróbuj go już dziś!
Kurczak w kremowym sosie curry:
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 mała papryczka chili,
- 250 ml mleczka kokosowego,
- przyprawa curry,
- 1 cała czerwona papryka,
- 1 kawałek pora,
- 1 cebula,
- 50 g parmezanu.
Przygotowanie:
- Podziel kurczaka na 4 części i podsmaż go na patelni.
- Zdejmij mięso z patelni i wrzuć pokrojonego w talarki pora, cebulę oraz paprykę.
- Podsmaż warzywa i dolej mleczko kokosowe.
- Dorzuć usmażoną pierś z kurczaka, a następnie dodaj papryczkę chilli.
- Przypraw wszystko wedle upodobania curry, solą i pieprzem.
- Na koniec dosyp odrobinę parmezanu.
- Pozostaw całość na małym ogniu na kilkanaście minut.
Informacje o składnikach naszego zdrowego obiadu na szybko
Mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe będzie idealnym zagęstnikiem sosu w naszym przepisie low carb. Stanowi ono doskonałą opcję dla wegan i wegetarian. Mleczko na bazie kokosa to produkt dedykowany osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy oraz takim, które uwielbiają azjatycką kuchnię.
W mleczku kokosowym znaleźć można ogrom zbawiennych substancji. Wśród cennych mikroelementów zawartych w tym produkcie znajdują się: potas, żelazo, sód, cynk, miedź i mangan. Dodatkowo możesz cieszyć się obecnością magnezu i fosforu.
Mleczko kokosowe posiada w swoim składzie tłuszcze MCT. Tłuszcze te to triacyloglicerole średniołańcuchowe. Taka forma tłuszczu ułatwia trawienie tego makroskładnika przez układ pokarmowy i nie wymaga do tego procesu obecności żółci. Mleczko kokosowe to również witaminowa bomba. W jego wnętrzu kryją się m.in. witaminy z grupy B.
Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka nie bez powodu wylądowała na liście zakupów do naszego przepisu low carb. Pamiętaj jednak, aby mięso drobiowe pochodziło z zaufanego źródła – najlepiej z ekologicznej farmy, która hoduje zwierzęta w sposób zrównoważony.
Pierś z kurczaka to mięso, które jest cenione za swoją lekkostrawność oraz niską zawartość tłuszczu. Masz delikatny układ pokarmowy? Spróbuj wdrożyć do swojej diety nieco mięsa drobiowego. W mięsie tym znajdziesz wysokie stężenie witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy.
Oprócz tego pierś z kurczaka oferuje bogactwo tryptofanu, który jest aminokwasem egzogennym (czyli takim, który musisz dostarczyć swojemu organizmowi z zewnątrz). Jest on odpowiedzialny za wiele ważnych procesów w Twoim ciele, w tym wytwarzanie czerwonych krwinek, rozszerzanie naczyń krwionośnych i regulację poziomu cholesterolu.
Papryczka chili
Papryczka chili to niewielka kuzynka papryki czerwonej. To niepozorne warzywo kryje całą moc prozdrowotnych właściwości. Właśnie dlatego dodaliśmy ją do naszego przepisu low carb. Ty również od czasu do czasu dodaj ją do swojego jadłospisu, a w niedługim czasie będziesz cieszyć się jej pozytywnym wpływem na Twoje zdrowie.
W papryczce chilli znajduje się bardzo ważna substancja – kapsaicyna. To ona odpowiedzialna jest za ostry smak tego warzywa. Na tym jednak nie kończy się jej działanie. Związek ten jest bardzo dobrym pomocnikiem w regulowaniu procesów metabolicznych w Twoim ciele. Kapsaicyna sprzyja również wytwarzaniu endorfin. Na rynku dostępne są różne preparaty zawierające tę substancję – przeznaczone są głównie do stosowania przed treningiem, np. w celu rozgrzania mięśni.
Oprócz kapsaicyny papryczka chili może pochwalić się szeregiem witamin. Zawiera ona w sobie witaminę C, witaminę A i witaminę B6. Spożywając tę roślinę, dostarczysz swojemu ciału również szereg mikroelementów, w tym potas, żelazo, magnez i mangan.
Papryka czerwona
Podobnie jak papryczki chili, papryka czerwona poprawia trawienie. Jest również wspaniałym źródłem wielu wartości odżywczych, dlatego też stała się nieocenionym dodatkiem w naszym zdrowym obiedzie na szybko.
To czerwone warzywo jest po brzegi wypełnione witaminą C – warto ją spożywać w celu zapobiegania wielu infekcjom. Co ciekawe, witamina ta jest bardzo delikatna i jej stężenie szybko maleje w wielu warzywach i owocach pod wpływem obróbki termicznej. Dzięki temu, że taka sytuacja nie ma miejsca w przypadku papryki, warto wykorzystywać ją jako jedno z głównych źródeł tej witaminy w Twoim codziennym menu.
Papryka czerwona jest również pełna przeciwutleniaczy. Zjedzenie tylko 10 dag tego warzywa pozwala na dostarczenie organizmowi dziennej zalecanej dawki beta-karotenu. W papryce znajduje się również likopen, witaminy z grupy B, potas, żelazo, fosfor, a nawet magnez. 100 g papryki to jedynie 31 kcal.
Por
Por ceniony jest nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w medycynie naturalnej. Ma on szerokie zastosowanie w leczeniu artretyzmu oraz reumatyzmu. W przeszłości stosowany był bezpośrednio na rany, aby przyspieszyć ich gojenie.
Syrop wykonany z pora pomaga na wiele dolegliwości związanych z gardłem. Nie tylko zwiększa wytwarzanie śluzu, ale również działa wykrztuśnie poprzez przywracanie samoistnych ruchów nabłonka rzęskowatego. W porze znaleźć można nie tylko magnez i fosfor, ale również żelazo, wapń, potas i cynk.
Por to skarbnica witamin. Jedząc pora, dostarczysz swojemu organizmowi ryboflawinę, tiaminę i niacynę. Chcesz zadbać o swój wzrok? Włącz do swojej diety pora, ponieważ ten zawiera witaminę A. My dodaliśmy go do naszego zdrowego obiadu na szybko również ze względu na jego zawartość witaminy K, E i C.
Cebula
Cebula to jeden z popularniejszych produktów spożywczych, które używamy do przyrządzania dań obiadowych i kolacyjnych. Warzywo to wydaje się być może i nieco pospolite, ale z pewnością kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości.
W cebuli znajdziesz mnóstwo mikroelementów. Należą do nich: potas, chrom, żelazo i wapń. To białe warzywo to również skarbnica antocyjanów, które są potężnymi przeciwutleniaczami chroniącymi Twój organizm przed działaniem wolnych rodników. Cebula zawiera także kwercetynę, która jest dodatkowym zabezpieczeniem przed niepożądanym działaniem tych cichych zabójców.
Jeśli szukasz skutecznego sprzymierzeńca w walce z infekcjami, cebula będzie świetnym wyborem, ponieważ zawiera dużo witaminy C. Jedząc cebulę, chronisz również swój układ nerwowy, ponieważ ta zawiera sporo kwasu foliowego.
Curry
Curry jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej, który wbrew pozorom nie zawiera w sobie tylko jednego składnika, a mieszankę kilku przypraw korzennych. Dodatek ten występuje w kolorze żółtym lub czerwonym. W curry znajdują się m.in. takie składniki, jak: anyż, imbir, kozieradka, kurkuma, gałka muszkatołowa, chili, gorczyca, pieprz Cayenne i kardamon.
Cierpisz na anemię? Curry to bardzo dobre źródło żelaza. W 100 g tej przyprawy można znaleźć taką ilość tego mikroskładniku, która przekracza dwukrotnie Twoje dzienne zapotrzebowanie. Curry ma również bardzo dobry wpływ na profil lipidowy, ponieważ wykazuje właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Kardamon obecny w curry rozszerza naczynia krwionośne, zapobiegając zawałom serca i udarom mózgu.
W 100 g curry znajduje się prawie 54 g błonnika, 14,3 g białka i 14 g tłuszczu. Jeżeli chodzi o profil witaminowy, curry może poszczycić się obecnością witaminy E, A, C oraz witamin z grupy B. Zawarty w nim selen ma również zbawienny wpływ na stan tarczycy.
Pyszne obiady ze Strefą Przemian!
Kurczak w kremowym sosie curry to dopiero początek naszych kulinarnych popisów. Zapraszamy na naszego bloga po więcej kuchennych inspiracji. Nasze receptury to nie tylko propozycje dla osób, które są na diecie keto lub low carb, ale również dla łasuchów, którzy kochają słodkości.
Aby uzupełnić nasz materiał, przygotowaliśmy również filmik, z którego dowiesz się, jak przygotować ten zdrowy obiad na szybko:
https://www.youtube.com/watch?v=ZtnRXVQLsvA
Zapisz się do naszego newslettera, a my wyślemy Ci darmowe 7-dniowe menu. Jest to idealny sposób, aby trochę zainspirować się w Twojej fit kuchni. Jeżeli potrzebujesz pomocy z treningiem lub keto adaptacją, zapraszamy do kontaktu na adres: kontakt@strefaprzemian.pl lub za pośrednictwem naszego formularza kontaktowego. Zapraszamy!
Zespół Strefa Przemian
Badania:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26313901/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12410539/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3618536/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30583370/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25586902/