Idealna dieta na jesień!
Przyszła jesień. Jednego dnia piękna i złocista, a kolejnego dnia pochmurna i deszczowa. Odporność w tym wyjątkowym okresie wystawiona jest na dużą próbę. Brak słońca, kapryśna pogoda, zimne noce i dnie nie są najlepszymi sprzymierzeńcami dla naszej odporności. Dlatego warto rozważyć pełnowartościową dietę bogatą w witaminy i minerały, aby wesprzeć swoje zdrowie, samopoczucie psychiczne i fizyczne oraz utrzymać odpowiednią formę.
O jakie składniki odżywcze warto zadbać w pierwszej kolejności?
Zdecydowanie na pierwszym miejscu jeśli chodzi o składniki odżywcze wspierające zdrowie i odporność stoją witaminy. W szczególności warto zwrócić uwagę na witaminy A, C, E i K, które działają antyoksydacyjnie, wspierają układ immunologiczny oraz wzmacniają odporność. Nie można również zapominać o witaminie D, która powinna być dodatkowo suplementowana od jesieni aż do wiosny.
W jakich produktach znajdziemy niezbędne witaminy jesienią i zimą?
Witamina A występuje w dwóch formach: jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątróbka, jaja czy ryby morskie. Natomiast jako prowitamina A, czyli beta-karoten, obecna jest w produktach pochodzenia roślinnego, zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych.
Witaminę K, podobnie jak beta-karoten, znajdziemy w warzywach o zielonym zabarwieniu, takich jak jarmuż, szpinak czy sałata.
Witamina E jest zawarta w produktach, do których należą oleje, migdały, orzechy, zielonolistne warzywa, masło, jaja i szprotki.
Najwięcej witaminy C zawierają owoce, takie jak dzika róża, jagody, cytrusy, a także zielona pietruszka, warzywa kapustne, papryka, pomidory i chrzan.
Nie zapominajmy o dobrych tłuszczach! Tłuste ryby morskie, takie jak łosoś atlantycki czy pstrąg tęczowy, są źródłem kwasów omega-3, które wpływają m.in. na funkcje błon komórek nerwowych kory mózgu, poprawiają nasze samopoczucie i chronią przed rozwojem wielu chorób. Poza rybami, znajdziemy je również w olejach roślinnych i orzechach.
W okresie jesienno-zimowym warto włączyć do diety produkty rozgrzewające, takie jak miód, imbir, goździki, kardamon czy cynamon. Możemy dodawać je do herbat, ciast czy zup.
Niezwykle ważne w zdrowej diecie są także probiotyki, które wspomagają działanie flory bakteryjnej jelit. Naturalnie występują w jogurtach, kefirach czy maślankach, ale można je także znaleźć w kiszonych warzywach. Pomagają one w koordynacji układu odpornościowego i procesach trawiennych oraz ułatwiają wchłanianie niezbędnych składników odżywczych i witamin.
Kluczowe jest również odpowiednie nawodnienie. Rozgrzewające herbaty z kawałkiem cytryny, kawy z cynamonem, kompoty z goździkiem czy kardamonem oraz inne napoje rozgrzewające będą idealną opcją na chłodne wieczory. Pamiętajmy też o zupach, które odpowiednio doprawione ostrymi przyprawami działają rozgrzewająco, a dodatkowo dbają o prawidłowe nawodnienie i są świetną opcją na dostarczenie wielu składników odżywczych.
Okres jesienno-zimowy obfituje w wyjątkowe i niebanalne smaki. Korzystajmy z uroków tej niesamowitej pory, która właśnie nastała. Jedzmy smaczne potrawy rozgrzewające, pijmy aromatyczne, owocowe herbaty i cieszmy się każdym pojawiającym się promieniem słońca.
Masz pytanie? Napisz do nas, chętnie pomożemy. Kliknij tu😊
Sprawdź naszą nową aplikację mobilną:
Na IOS: https://apps.apple.com/pl/app/strefa-przemian/id1635055758?l=pl
Na Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vmsmedia.StrefaPrzemian&hl=pl&gl=US